Menu
A
A
A
A
A
A

NADCHODZĄCE
WYDARZENIA

11 - 07
2025
Olejomat już dostępny!

Kolejne, nowatorskie rozwiązanie już jest!

Centrum Edukacji Ekologicznej i Rewitalizacji Jezior
Zespół Placówek Oświatowych
w Szczecinku

Ekologicznie o jedzeniu

W tych dniach rozpoczęliśmy nowy cykl spotkań, skierowany do dzieci i młodzieży. Tym razem przyjrzymy się ekologii na talerzu i w świecie kulinarnym. Zajęcia prowadzi psychodietetyk Pani Katarzyna Zielińska-Smulczak.
W pierwszym spotkaniu z naszą specjalistką uczestniczyli 5 i 6-latkowie ze szczecineckiego przedszkola „Bajka”. Nasz specjalista ds. żywienia poprowadził wyjątkowo kolorowe i żywe warsztaty pn.: „Jestem EKO, więc nie marnuję jedzenia!”. Omówione zostały m.in.: kwestie podejścia do procesu marnowania jedzenia, sposoby zapobiegania marnotrawstwa oraz sposoby na sprytne i mądre zakupy.

Poniżej kilka zdjęć z tego wydarzenia.

 

Wszystkich zainteresowanych informujemy, iż istnieje możliwość uczestniczenia w takich i podobnych warsztatach. Zakres tematyczny:

1. Ekologia na talerzu:

  • co to znaczy jeść ekologicznie,
  • żywność lokalna/żywność ekologiczna,
  • od czego zacząć?

2. W końcu rozumiem etykiety:

  • co to są etykiety produktów spożywczych,
  • co tam znajdę,
  • co to wszystko znaczy,
  • E? a co to jest?

3. Jestem eko, więc nie marnuję jedzenia:

  • marnowanie jedzenia - czy to w ogóle problem,
  • jak nie marnować,
  • jak kupować z głową?

 

Zapraszamy do kontaktu z sekretariatem CEEiRJ.

 

 

 

tekst: Marcin Tadzik, CEEiRJ 2017
foto: Beata Piątkiewicz, CEEiRJ 2017

sponsorzy / partnerzy